Pestera Farcu

Pestera Frcu

Peştera cu cristale din mina Farcu – Padurea Craiului

Peştera Farcu este situată în bazinul superior al văii Roşia, din localitatea omonimă, aflată în judeţul Bihor. Cândva o zonă minieră, dealul Farcu este un platou carstic cu numeroase doline de mari dimensiuni şi lapiezuri parţial acoperite de sol. Accesul în zonă se realizează pe drumul comunal, recent modernizat, ce porneşte din centrul comunei Roşia spre cătunul Poniţa.

Peştera cu cristale din mina Farcu cuprinde două importante componente turistice: galeria de mină, împreună cu sala muzeu dedicată mineritului, şi peştera. Accesul se face printr-una din gurile de acces ale vechii mine. Pe parcursul galeriei de odinioară poate fi vizitat un punct muzeal ce păstrează exponate legate de viaţa minerilor: utilaje, lămpaşe, unelte… Puţin mai departe, turiştii îşi pot arunca privirea în adâncurile unui aven subteran, astfel amenajat încât să ofere o perspectivă spectaculoasă spre fundul pământului. După o uşoară ascensiune, facilitată de scările instalate recent, vizitatorii pătrund în lumea strălucitoare a cristalelor de peşteră. Acest loc este singurul din România unde şi turiştii care nu au pregătire speologică pot vedea delicatele cristale de calcit. Cei care au ajuns aici sunt de acord că frumuseea acestor delicate structuri îţi taie răsuflarea.

Tarife: 15 lei adulţi, copii, între 5 şi 14 ani, 10 lei. Grupurile organizate, de minim 10 persoane, beneficiază de tarife reduse: 10 lei/adult si 7 lei/copil.
Orar: zilnic, 10.00 – 18.00, de la 1 octombrie – 1 martie,
10.00 – 19.00, de la 1 aprilie – 1 iunie,
10.00 – 20.00, de la 1 iulie – 30 septembrie.
Ghidajul este asigurat de custozii peşterii.


2 Comments

Catalin

May 14, 2017at 4:03 pm

Salutare, dorim sa vizitam pestera ca si grup organizat, in data de 20.05.2017(sambata), vom fi un grup de aproximativ 25 de copii cu varste intre 7-12 ani si trei adulti

Laviniu Hodut

December 18, 2017at 10:12 am

Buna ziua,
As dori sa stiu, pentru un grup de circa 15 persoane, care este programul dumneavoastra in 25 sau 26 Decembrie. Care e programul intre Craciun si Anul Nou?
Multumesc.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.