Peştera Meziad

Intrare pestera Meziad, muntii Padurea Craiului

Intrare pestera Meziad, muntii Padurea Craiului

Peştera Meziad se află la o distanţă de 2,5 km de localitatea cu acelaşi nume, ce aparţine de comuna Remetea. Ea s-a format în urma evoluţiei subterane a două pâraie. Peştera are numeroase ramificaţii, fiind etajată pe trei niveluri, dintre care cel inferior se afla sub apă.

Geograful austriac Schmidl, face primele descrieri Peşterii Meziad în anul 1863. Tot el realizează şi o primă schiţă, pentru circa 1.150 de metri de galerii. Această muncă este dusă mai departe de Czaran Gyula, un adevărat explorator al Apusenilor, considerat primul autor al unei hărţi detaliate a peşterii.

Cea mai importantă caracteristică a Peşterii Meziad o reprezintă dimensiunea galeriilor ei ce au lăţimi de 20-30 de metri şi înălţimi de 15-20 metri. Sala Mare, Sala Liliecilor, Sala Piramidei sunt doar câteva exemple în acest sens. Etajul de mijloc al peşterii are o lungime de 1.542 de metri, legătura dintre acesta şi nivelul superior se realizează printr-o serie de galerii, denumite sugestiv: Gâtul Dracului, Galeria Descendentă, Galeria de Joncţiune. Secţiunea subterană în care cele două etaje îşi etalează întreaga frumuseţe este cea a Podului Natural, punct de referinţă pentru circuitul turistic amenajat în Peştera Meziad. Curgerile stalagmitice, coloanele, stalactitele de mari dimensiuni fac parte din peisajul obişnuit al peşterii.

Peştera Meziad a fost declarată monument al naturii. Pe lângă depozitul de oase ce au aparţinut ursului de peşteră, descoperite în Sala Oaselor, în Peştera Meziad au fost identificate şi urme ale existenţei omului preistoric.

Recentele amenajări realizate de CAPDD Bihor, au pus şi mai mult în valoare frumuseţile Peşterii Meziad. Parcurgând un traseu de 1.100 de metri lungime, turiştii pot descoperi această lume subterană în toată frumseţea ei şi în condiţii de deplină siguranţă.

Tarife: 15 lei adulţi, 10 lei copii, între 5 şi 14 ani. Copiii sub vârsta de 5 ani au acces gratuit. Pentru şedinţe de fotografie executate de profesionişti se percepe o taxă de 100 de lei iar pentru filmări 450 lei pe oră. Filmatul şi fotografiatul în scopuri personale nu se taxează.

Ghidajul este asigurat de custozii peşterii.

Orar: zilnic, între 1 iunie – 30 septembrie, 10.00 – 18.00, intrarea ultimului grup la ora 17.00.

1 martie – 31 mai, 10.00 – 17.00, intrarea ultimului grup la ora 16.00.

1 octombrie – 28 februarie, accesul in peşteră se face numai cu programare prealabilă la telefon: 0742.115.303

Pagina de web: www.pestera-meziad.ro

Facebook.com/PesteraMeziad/


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.