Top
  >  Evenimente

„Degustarea vinului”

Perioada: 16 februarie 2019

Localizare Evenimentul are loc în comună, la producătorii de vin din localitate şi, ocazional, la Căminul Cultural

Organizator: Primăria comunei Remetea

Informații suplimentare: primaria.remetea@yahoo.com, telefon: +40 259 325 240

Sărbătoare a producătorilor de vin din localitate, „Degustarea vinului” se leagă de tradiția serbărilor anterioare debutului Postului Sfintelor Paște. Viticultorii, a căror tradiție se leagă de prezența în zonă a etnicilor maghiari, îi îmbie pe cei prezenți cu rodul muncii lor. Evenimentul este colorat cu muzică și dansuri populare românești și maghiare.

Turneul național de tenis Trofeul Siroco – Defileul Crișului Repede, ediția a VII-a

Perioada: 15-21 februarie 2019

Localizare: Baza sportivă a comunei Vadu Crișului

Organizatori: SC Mecord Siroco, Primăria Vadu Crișului și Primăria Șuncuiuș, Colegiul Tehnic Vadu Crișului, Colegiul Tehnic Șuncuiuș, www.primaria-vaducrisului.ro, telefon +40 259 443 037 sau +40 259 443 136.

Primavera Trail Race, ediția a III-a

Perioada: 30 martie 2019

Localizare: Defileul Crișului Repede

Organizator: Asociația Xterra Sport Bihor, Primăria Șuncuiuș, CAPDD Bihor

Informații suplimentare: www.xterrasport.ro, http://www.primaveratrailrace.ro/ro/

Aflat la a III ediție, acest maraton de alergare montană deschide calendarul competițional din România, reușind ca în decurs de câțiva ani să devină un eveniment etalon la nivel național, datorită nivelului tehnic ridicat al rutelor de alergare. Competiția, având trei niveluri de dificultate, îi va provoca pe sportivi să parcurgă în alergare versanții abrupți ai Defileului Crișului Repede, zonă cu statut de arie naturală protejată. Adaugați la asta niște soare și ceva ploaie, peisaje spectaculoase și o organizare exemplară si veți avea ingredientele unei eveniment de la care nu trebuie să lipsiți.

Festivalul de bătut toaca

Perioada: săptămâna Patimilor,

Localizare: Biserica ortodoxă din comuna Vârciorog

Informaţii suplimentare: www.primariavarciorog.ro, telefon: +40 259 407 977

Organizator: Primăria comunei Vârciorg şi Parohia Ortodoxă

Copii și tinerii din toate satele comunei Vârciorog cinstesc Paștele participând în număr mare la acest veritabil concurs de bătut toaca. Evenimentul își propune să păstreze vie această tradiție și să-i deprindă pe tineri cu bătutul în toacele de lemn sau din fier.

Festivalul încondeierii ouălelor de Paşte

Perioada: Vinerea Mare, 26 aprilie 2019

Localizare: satul Drăgoteni, comuna Remetea

Informaţii suplimentare: primaria.remetea@yahoo.com, telefon 0259.32.52.40

Organizator: Primăria comunei Remetea

O tradiţie aproape uitată este încă păstrată cu sfinţenie în satul Drăgoteni. Aici, an de an, în Vinerea Mare, femei şi copii se adună pentru a „împistra” ouăle care vor fi puse pe masa de Paşte. Modelele tradiţionale evocă desenele de pe portul popular bihorean, dar şi diverse motive florale.

Festival de pricesne

Perioada: în Săptămâna Patimilor, 24-28 aprilie 2018

Localizare: biserica ortodoxă din centrul comunei Roşia

Informaţii suplimentare: www.comunarosiabihor.ro, telefon 0259.32.52.14

Organizator: Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Şcoala Gimnazială nr. 1 Roşia, Inspectoratul Şcolar Bihor, Parohia Roşia şi Primăria Comunei Roşia.

Devenit deja tradiţie, acest festival de cântece religioase evocă patimile Mântuitorului. La eveniment participă grupuri artistice şi solişti cunoscuţi din comună şi din localităţile învecinate.

Zilele oraşului Beiuş

Perioada: în ultima dumincă a lunii aprilie.

Localizare în centrul oraşului

Informaţii suplimentare: www.primariabeius.ro, www.facebook.com/Zilele-Beiusului, Centrul de informare turistică Beiuş, telefon 0259.321.347

Organizator: Primăria Municipiului Beiuş

Evenimentul îşi leagă tradiţia de eliberarea oraşului Beiuş, de către trupele Armatei Române, la 19 aprilie 1919. Muzică uşoară şi populară. Concerte şi discotecă în aer liber. Evenimente culturale şi depuneri de coroane la monumentele dedicate personalităţilor istorice ale locului.

Tabăra internaţională de pictură şi fotografie, ediţia a II-a

Perioada: 19-25 mai 2019

Localizare: Vadu Crişului

Informaţii suplimentare: www.primaria-vaducrisului.ro, telefon 0259.44.30.37 sau 0259.443.136

Organizator: Primăria Comunei Vadu Crişului

Evenimentul este destinat creatorilor din domeniul artelor vizuale, dornici să surprindă frumuseţea peisajelor din Munţii Pădurea Craiului. Pe lângă artiştii din Vadu Crişului, participă pictori şi fotografi din Ungaria. Expoziţia ce cuprinde lucrările participanţilor este deschisă, în Vadu Crişului, simultan cu Târgul de la Vama Sării, fiind itinerată ulterior în Hajduszoboszló.

Crosul de primăvară

Perioada: 9 Mai 2019

Localizare: baza sportivă a comunei Vadu Crișului

Infirmații suplimentare: www.primaria-vaducrisului.ro, telefon +40 259 443 037 sau +40 259 443 136, www.djstbihor.ro, telefon +40 259 414 140

Organizator: Primăria Comunei Vadu Crișului, Direcția Județeană pentru Tineret și Sport Bihor

Este un eveniment sportiv de masă, destinat tinerilor cu vârste între 6 și 19 ani. Competiția se desfășoară pe trei categorii de vârste. Participanții trebuie să aibă echipament specific pentru alergare și o copie după actul de identitate.

Zile de cultură Aleșd

Perioada: în cea mai apropiată duminică de la mijloc de mai,

Localizare: Biblioteca orășenească „Octavian Goga”

Informații suplimentare: www.alesd-bihor.ro, www.turismalesd.ro, www.alesdonline.ro, Centrul de informare turistică Aleșd, telefon: +40 259 342 539

Organizator: Primăria orașului Aleșd și Biblioteca „Octavian Goga”

Un eveniment devenit tradiție ce datează deja din anul 1994, „Zile de cultură” cuprinde expoziții, dezbateri și prezentări de obiceiuri folclorice. Manifestarea intitulată generic „Memoria locului” își propune să contribuie la păstrarea identității acestor locuri, promovând cântecul popular și tradiția.

Pe Pășune Fest

Perioada: 8 iunie

Localizare: Roșia

Informații suplimentare: orizontverde@yahoo.com

Organizator: Orizont Verde

Organizat de Asociația „Orizont Verde”, aceeași care organizează cunocutul deja festival „Straița Plină”, evenimentul este un târg de bucate pentru minte și inimă, cu ateliere, cultură, muzică, artă culinară, voie bună.

Etapa Campionatului Naţional de pescuit la muscă

 

Perioada: luna iunie

Localizare: valea Iadului

Informații suplimentare: contact@aquacrisius.ro, telefon +40 359 416 011

Organizator: Aqua Crisius

Parte a unei reputate competiții naționale de pescuit sportiv, etapa de pe Valea Iadului tinde să devină tradiție. La start își dau întâlnire cei mai buni pescari sportivi din țară dar și din alte țări vecine. Evenimentul este o sărbătoare a sportivității și a grijii pentru natură.

Ziua liliacului carpatin

Perioada: luna iunie

Localizare: Valea Iadului

Informații suplimentare: contact@aquacrisius.ro, telefon +40 359 416 011

Organizator: Aqua Crisius

Un adevărat festival al muntelui, evenimentul are loc, an de an, într-una din localitățile comunei Bulz, pe cursul văii Iadului. Cântece de tabără, jocuri sportive tradiționale (trântă, aruncarea bolovanului, tir cu arcul) și concursuri de pescuit, fac din acest mic festival un veritabil punct de întâlnire pentru toți cei ce iubesc natura. Cazarea se face, pe cont propriu, la cort sau în cabanele și pensiunile din zonă.

Zilele comunei Bratca

Perioada: Luna iunie 2019 (data exactă urmează a fi stabilită)

Localizare: evenimentul are loc în centrul comunei.

Organizatori: Primăria comunei Bratca, Centrul de Informare Turistică Bratca.

Informații suplimentare: +40 259 315 650, http://turism-bratca.ro/, http://www.primaria-bratca.ro

Reînnodare a unei vechi tradiții, sărbătoarea comunei e un prilej de petrecere pentru toți membrii comunității și pentru turiștii aflați în zonă.

Târgul de la vama sării ediția 51

Perioada: 1-2 iunie 2019.

Localizare: evenimentul are loc pe terenul de fotbal din localitate, la ieșirea Crișului Repede din defileul ce îi poartă numele.

Informații suplimentare: www.primaria-vaducrisului.ro, telefon +40 259 443 037 sau +40 259 443 136, https://www.facebook.com/Centrul-Judetean-pt-Conservarea-si-Promovarea-Culturii-Traditionale-Bihor

Organizator: Primăria Comunei Vadu Crișului și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor.

Festival cu tradiție istorică, „Târgul de la vama sării” își leagă originea de plutăritul pe Crișul Repede. În imediata apropiere a comunei Vadu Crișului mai poate fi văzut încă turnul de supraveghere lângă care, în vechime, se lua vamă pentru sarea transportată pe râu până la Oradea sau chiar la Budapesta. Evenimentul este o chermeză populară cu bâlci, spectacole folclorice, concerte de muzică ușoară, concursuri de gătit și diverse alte atracții.

Zilele comunei Dobrești

Perioada: în ultima zi de duminică a lunii iunie

Localizare în centrul comunei

Informații suplimentare: www.primdobresti.ro, +40 259 325 400

Organizator: Primăria Comunei Dobrești

Chermeză populară tradițională și târg cu caracter rural. În cadrul evenimentului au loc concerte de muzică ușoară și populară.

Joc şi cântec la ruinele cetăţii Korniş

Perioada:luna iulie sau august

Localizare: la marginea comunei, în apropierea runielor cetăţii feudale Korniş

Informaţii suplimentare: www.pomezeu.ro, telefon 0259.32.27.13

Organizator: Primăria comunei Pomezeu

Chermeză populară, organizată an de an, în imediata apropiere a cetăţii Korniş, evenimentul evocă amintirea stăpânului acestui domeniu, Sigismund Kornis de Rusca, general al principelui Transilvaniei, Gheorghe Rakcoczi I. Este o sărbătoare a cântecului şi jocului popular.

Zilele comunei Pomezeu

Perioada: la sfârşitul primei săptămâni a lunii iulie.

Localizare: în centrul comunei

Informaţii suplimentare: www.pomezeu.ro, telefon 0259.32.27.13

Organizator: Primăria comunei Pomezeu

Petrecere tradiţională, târg de inters local, evenimentul este locul de desfăşurare a mai multor spectacole folclorice, muzică şi dansuri tradiţionale.

Întâlnirile de rugăciune „Rugul aprins”

Perioada: la sfârşitul lunii iulie sau la început de august

Localizare: pe platoul montan aflat la dreapta drumului judeţean ce uneşte satele Lorău şi Ponoară

Informaţii suplimentare: telefon 0766.59.34.69 sau email rugulaprins@gmail.com

Organizator: Biserica Baptistă

Datând încă din anii comunismului, evenimentul este un adevărat fenomen. An de an, pentru două sau trei zile, sute, mii de credincioşi neoprotestanţi, din toată România, dar şi predicatori din străinătate, vin să se roage în acest loc izolat de lume.

Zilele comunei Remetea

Perioada: 26 august 2019

Localizare: în centrul comunei, la căminul cultural, pe terenul de sport din localitate

Informaţii suplimentare: primaria.remetea@yahoo.com, telefon 0259.32.52.40

Organizator: Primăria comunei Remetea

Adevărată sărbătoare a fiilor satului, Zilele comunei Remetea adună la un loc pe toţi locuitorii acestor locuri, români şi maghiari. Tradiţionala petrecere câmpenească este marcată de spectacole folclorice, evenimente sportive şi concerte de muzică uşoară.

Ziua comunei Şuncuiuş

Perioada: prima duminică a lunii august

Localizare: în mod tradiţional sărbătoarea se desfăşoară în poiana Frântură, pe malul Crişului Repede, în amonte de centrul comei, la o distanţă de circa 3 kilometri.

Informaţii suplimentare: primaria@comunasuncuius.ro, 0259.44.4010

Organizator: Primăria comunei Şuncuiuş

Sărbătoarea câmpenească îşi are originile în cermezele organizate pentru mineri în anii în care comuna Şuncuiuş era un important centru al exploatării resurselor subsolului. Pe scena din poiana Frântură evoluează artişti locali şi din comunele învecinate.

Festivalul viorii cu goarnă „Dorel Codoban”

Perioada: la mijlocul lunii august

Localizare: căminul cultural al comunei Roşia sau pe platoul Între Râuri, de la marginea satului Roşia

Informaţii suplimentare: www.comunarosiabihor.ro, telefon 0259.32.52.14, https://www.facebook.com/Centrul-Judetean-pt-Conservarea-si-Promovarea-Culturii-Traditionale-Bihor

Organizator: Primăria Roşia, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor

Festivalul, dedicat memoriei lui Dorel Codoban – făurar şi virtuoz al acestui instrument popular specific Bihorului, este o competiţie dedicată celor ce duc mai departe tradiţia acestui instrument. Evenimentul este, în acelaşi timp, şi un bun prilej pentru ca iubitorii muzicii şi dansului popular să se lase prinşi de pasiunea lor.

Zilele comunei Roşia

Perioada: la sfârşitul lunii august

Localizare: pe platoul Între Râuri, de la marginea satului Roşia

Informaţii suplimentare: www.comunarosiabihor.ro, telefon 0259.32.52.14

Organizator: Primăria comunei Roşia

Chermeză populară care adună vizitatori din Roşia, din localităţile învecinate dar şi turişti din toată ţara. Nota specifică a evenimentului este dată de preponderenţa muzicii populare şi de prezenţa unui important număr de producători locali.

Picnic european – ediţia I-a

Perioada: 23-25 august 2019

Localizare: Vadu Crişului

Informaţii suplimentare: www.primaria-vaducrisului.ro, telefon 0259.44.30.37 sau 0259.443.136

Organizator: Primăria Comunei Vadu Crişului

Produse şi tradiţii din Europa. Un eveniment destinat deoportivă turiştilor şi localnicilor. Evenimentul, la care şi-au anunţat participarea delegaţi din zece ţări europene, este structurat pe trei secţiuni: gastronomie, cultură şi conferinţe cu tema provocări ale Uniunii Europene.

Zilele oraşului Aleşd

Perioada: în ultimul sfârşit de săptămână al lunii august

Localizare în centrul oraşului şi pe locul pieţei săptămânale de la periferia acestuia

Informaţii suplimentare: www.alesd-bihor.ro, www.turismalesd.ro, Centrul de informare turistică Aleşd, telefon: 0259.342.539

Organizator: Primăria oraşului Aleşd

O chermeză populară dedicată oraşului şi locuitorilor săi, dar nu numai. Evenimentul se leagă de tradiţia vechiului târg ce exista pe lângă vama oraşului, prima localitate importantă de pe cursul de câmpie al Crişului Repede. În cadrul „Zilelor oraşului Aleş” sunt organizate conecerte de muzică uşoară şi populară, manifestaţii culturale şi sportive.

Zilele Cetăţii Piatra Şoimului – Aleșd

Perioada: la început de septembrie

Localizare: Cetatea Şoimului

Informaţii suplimentare: www.alesd-bihor.ro, www.turismalesd.ro, Centrul de informare turistică Aleşd, telefon: 0259.342.539

Organizator: Primăria oraşului Aleşd

Un festival legat de tradiţia medievală a Cetăţii de la Piatra Şoimului. Dansuri din epocă, jonglerii cu foc, lupte cavalereşti, tir cu arcul, concerte de muzică medievală, concursuri, toate au loc la poalele dealului pe care se află ruinele cetăţii.

Târgul de la Negreni

Perioada: mijlocul lunii octombrie

Localizare: comuna Negreni, judeţul Cluj

Informaţii suplimentare: www.primarianegreni.ro, telefon 0264.25.82.23

Organizator: Primăria comunei Negreni

Beneficiind de o tradiţie ce străbare veacurile, Târgul de la Negreni este comparabil, prin amploarea sa, cu celebrul Târg de fete de pe Muntele Găina. A fost, la început, un târg de toamnă, unde sătenii de prin împrejurimi veneau să îşi vândă recoltele şi să procure cele necesare trecerii iernii. În zilele noastre, Târgul de la Negreni este o pitorească piaţă în care se pot găsi de toate, de la antichităţi, la obiecte tradiţionale, artă şi haine la mâna a doua, mâncare şi băutură. Datorită faimei şi notei sale de pitoresc târgul de la Negreni este vizitat de şi de numeroşi turişti străini.

Zilele Pădurii Craiului şi Festivalul Straiţă Plină

Perioada: 5-6 octombrie 2019

Localizare: centrul comunei Roşia şi platoul Între Râuri, aflat la marginea satului Roşia

Informaţii suplimentare: www.capdd-bihor.org , telefon 0359. 41.05.56, https://www.facebook.com/asociatiaorizontverde/, https://orizontverde.wordpress.com

Organizator: Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor, Asociaţia „Orizont Verde”, Primăria Roşia

Organizat cu sprijinul administraţiei locale, evenimentul îşi propune să fie locul de reîntâlnire al citadinilor cu tradiţiile populare. În acest cadru, devenit deja tradiţional, au loc, an de an, concerte de muzică uşoară, momente folclorice şi mai ales târgul „Straiţă plină”, dedicat produselor şi producătorilor locali.

Crosul de toamnă

Perioada: 18 octombrie 2019

Localizare: baza sportivă a comunei Vadu Crişului

Informaţii suplimentare: www.primaria-vaducrisului.ro, telefon 0259.44.30.37 sau 0259.443.136, www.djstbihor.ro, telefon 0259.41.41.40

Organizator: primăria Comunei Vadu Crişului, Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport Bihor

Este un eveniment sportiv de masă, destinat tinerilor cu vârste între 6 şi 19 ani. Competiţia se desfăşoară pe trei categorii de vârste. Participanţii trebuie să aibă echipament specific pentru alergare şi o copie după actul de identitate.

„Ţurca”, festival al datinilor şi obiceiurilor de Crăciun

Perioada: săptămâna anterioară sărbătorii Crăciunului,

Localizare: Biserica ortodoxă şi Căminul Cultural din comuna Vârciorog

Informaţii suplimentare: www.primariavarciorog.ro, 0259.40.79.77

Organizator: Primăria comunei Vârciorg şi Parohia Ortodoxă

Interpreţi şi grupuri folclorice din comună şi din localităţile Pădurii Craiului se întâlnesc, an de an, la Vârciorog pentru a cânta bucuria naşterii lui Iisus. Festivalul este, prin calitatea sa, un important reper pentru cei ce iubesc tradiţiile autentice.

Festivalul de datini şi tradiţii ale Crăciunului

Perioada: 23-26 decembrie 2019

Localizare: în centrul comunei şi la Căminul cultural Roşia

Informaţii suplimentare: www.comunarosiabihor.ro, telefon 0259.32.52.14, https://www.facebook.com/Centrul-Judetean-pt-Conservarea-si-Promovarea-Culturii-Traditionale-Bihor

Organizator: Primăria Roşia, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor

Un eveniment folcloric dedicat obiceiurilor şi tradiţiilor legate de sărbătoarea Crăciunului. Participă ansambluri şi interpreţi de muzică populară din satele învecinate şi din municipiul Beiuş. Un moment aparte este parada, colindul, participanţilor, când toţi cei prezenţi cântă vestea naşterii lui Iisus pe străzile satului Roşia.

Balul şi serbările Crăciunului

Perioada: 24-27 decembrie 2019

Localizare: căminul cultural al comunei Vadu Crişului

Informaţii suplimentare: www.primaria-vaducrisului.ro, telefon 0259.44.30.37 sau 0259.443.136

Organizator: Primăria comunei Vadu Crişului şi căminul cultural al comunei

O sărbătoare a jocului şi bucuriei dedicată Crăciunului, balul este locul în care tradiţiile românilor şi maghiarilor din comună se întâlnesc cu muzica de petrecere a zilelor noastre. Un eveniment de neratat pentru cei care iubesc dansurile tradiţionale.

Obiceiuri şi tradiţii ale sărbătorilor de iarnă

Perioada: luna decembrie, a doua zi de Crăciun

Localizare: căminul cultural

Informaţii suplimentare: www.primdobresti.ro, telefon 0259.325.400

Organizator: Primăria Comunei Dobreşti

Festival de datini şi tradiţii populare specifice sărbătorii Crăciunului. Este o sărbătoare a obiceiurilor de iarnă specifice acestei părţi a judeţului Bihor.