Pestera Vadu Crisului

Pestera Vadu Crisului

Pestera Vadu Crisului

Pestera se afla în comuna Vadu Crişului, mai precis în defileul Şuncuiuş – Vadu Crişului la circa 50 de metri de râul Crişul Repede, pe versantul nordic al Munţilor Pǎdurea Craiului. La peşteră se poate ajunge uşor cu trenul personal ce circulă pe ruta Cluj Napoca-Oradea.

Peştera Vadu Crişului a fost descoperitǎ de Czaran Gyula şi cei doi colaboratori ai săi, Karl Handt şi Veress Istvan, la 10 noiembrie 1903. Descoperirea s-a făcut prin dinamitarea versantului, existând bănuiala că deasupra cascadei Vadu Crişului, ce poate fi văzută de pe aliniamentul căii ferate, s-ar afla o peşteră. Contele Odon Zichy pe a cărui proprietate se afla peştera a dispus amenajarea ei cu podeţe şi scări de lemn, astfel încât în 1905 a fost deschisă spre vizitare, fiind considerată, la aceea vreme, cea mai frumoasă peşteră din Europa.

Prin peşteră curge un râu care, la 40 m de intrare, formează o cascadă de aproximativ 6 m. Stalactite şi stalagmite de forme şi dimensiuni diverse pot fi observate pe toată lungimea peşterii, unele dintre ele purtând denumiri pline de imaginaţie ca: Mormântul lui Mahomed, Vulturul Alb, Eva, Barba profetului sau Albă ca zăpada şi cei şapte pitici.

Peştera de la Vadu Crişului adăposteşte cea mai bogată faună cavernicolă din România. Aici se găsesc diferite specii de melci, viermi, insecte şi crustacee. Peştera este bine populată de liliacul cu bot în formă de potcoavă.

Tarife: 5 lei adulţi, 3 lei elevi şi studenţi.

Orarul estival, este de marţi până duminică, între orele 09.00 – 17.00. Accesul ultimului grup se face la ora 15.30.

În timpul sezonului hibernal peştera este deschisă în zilele de: vineri, sâmbătă şi duminică.

Grupurile organizate pot apela la ghidul local, telefon: 0744.512.926.


Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.