Proiectul „Pădurea Craiului, destinaţie de ecoturism”, la momentul bilanţului

Proiectul „Pădurea Craiului, destinaţie de ecoturism” a ajuns la final. În derularea lui, Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor a avut ca parteneri Primăria Comunei Roşia şi Ethical Travel Portal din Norvegia. Proiectul, desfăşurat pe parcursul a 20 de luni, între anii 2014 şi 2016, a fost finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România, valoarea sa totală fiind de 139,972,94 euro, valoarea finantarii acordate: 123.176,19 euro.

Acest proiect al C.A.P.D.D. Bihor şi-a propus să facă din Situl Natura 2000 Defileul Crişului Repede – Pădurea Craiului o destinaţie ecoturistică reprezentativă la nivel naţional şi european. În vederea atingerii acestui obiectiv, C.A.P.D.D. Bihor şi partenerii săi au desfăşurat o serie complexă de activităţi.

Studiul ce analizează perspectivele ecoturismului în zona munţilor Pădurea Craiului a arătat care sunt locurile ce au un real potenţial de dezvoltare turistică. Conform analizelor realizate de specialişti: Valea Iadului, Defileul Crişului Repede, şi zona Bratca – Şuncuiuş, precum şi Valea Roşiei sunt cel mai bine înzestrate, din punct de vedere natural şi cultural, pentru a deveni nuclee de dezvoltare a ecoturismului. Au fost identificate şi cele mai adecvate instrumente de dezvoltare turistică: investiţiile în mica infrastructură de vizitare, dezvoltarea serviciilor turistice de cazare, masă şi agrement, organizarea de structuri pentru interpretarea naturii şi a culturii locale. De asemenea, a fost subliniată şi importanţa creşterii calităţii produselor ori a serviciilor turistice din cele patru zone prioritare de dezvoltare. În urma realizării cercetărilor incluse în acest proiect, a fost stabilit un plan de acţiune ce cuprinde o listă de posibile proiecte de dezvoltare a turismului şi un plan de acţiune, pe durata a 10 ani, pentru realizarea lor. Dintre acestea a fost evidenţiată, ca prioritară, reţeaua de peşteri speoturistice, program care este deja în curs de desfăşurare. Cinci servicii turistice locale se află în plină procedură de certificare, conform standardelor Eco-România.

Pentru promovarea destinaţiei ecoturistice Pădurea Craiului a fost realizată o  gamă variată de materiale publicitare (bannere, brosuri, harti si monografia pesterii Meziadului). Acestea prezintă potenţialilor vizitatori o imagine unitară şi coerentă, bine individualizată asupra zonei şi a patrimoniului ei. De un real folos, în acest demers, a fost studiul ştiinţific care a aprofundat cercetarea unor elemente ale patrimoniului natural şi cultural al zonei.

În scopul promovării singurei destinaţii ecoturistice din judeţul Bihor, reprezentanţii C.A.P.D.D. au participat la mai multe târguri de turism desfăşurate, în anul 2015, la Bucureşti şi Cluj-Napoca.

Pagina web a Pădurii Craiului (www.padureacraiului.ro) a fost adaptată nevoilor de informare a turiştilor şi oferă acum informaţii în trei limbi: română, maghiară şi engleză. Site-ul cuprinde şi o sumedenie de date utile cu privire la Pădurea Craiului.

Devenit deja tradiţie, festivalul „Zilele Pădurii Craiului” şi-a întins evenimentele ediţiei din anul 2015 pe parcursul a două zile. În cadrul acestora, prima ediţie a Maratonului Pădurii Craiului de mountain bike a atras sute de concurenţi şi spectatori, din România şi Ungaria, devenind astfel o nouă „marcă” a acestei regiuni.

În Pădurea Craiului există deja nouă trasee de cicloturism şi mountain bike, care fac legătura între principalele obiective turistice şi structurile de cazare din regiune. Fiecare traseu are propria fişă de prezentare ce cuprinde: fotografii, descrieri, hărţi şi date GPS. Prin realizarea acestei reţele de trasee, C.A.P.D.D. Bihor şi-a dorit să poziţioneze Pădurea Craiului printre destinaţiile preferate de practicanţii sportului cu pedale. Pentru ei au fost înfiinţate şi două centre de unde pot fi închiriate biciclete. La Roşia şi Remetea există câte şase biciclete mountain bike care sunt din ce în ce mai des solicitate de turişti.

Tot pentru aceia care aleg să petreacă una sau mai multe zile în ecodestinaţia din munţii Pădurea Craiului au fost realizate 2.000 de hărţi de o înaltă calitate, ce cuprind toate informaţiile necesare.

Cu sprijinul Primăriei Comunei Roşia, unul din partenerii importanţi ai proiectului, în centrul acestei localităţi au continuat lucrările de amenajare şi dotare a centrului de vizitare deja existent. Aici vor funcţiona, pe tot timpul anului, un magazin de suveniruri, un spaţiu de prezentare a ofertei turistice din zonă şi un punct de informare.

Pentru creşterea gradului ei de atractivitate, Peştera cu cristale din mina Farcu şi-a îmbogăţit zestrea muzeului minier, existent deja într-o galerie din subteran. Acum sunt expuse şi diverse mostre de bauxită din Pădurea Craiului, obiecte legate de munca minerilor din aceste locuri, extrase din lucrări de specialitate şi presă cu privire la exploatarea bauxitei. Toate exponatele au explicaţii scrise în trei limbi: română, maghiară şi engleză. De asemenea, la Peştera Farcu au fost instalate mai multe panouri ce prezintă informaţii despre practicarea mineritului în această regiune, încă de la mijlocul secolului XIX.

„Suntem convinşi că, prin realizarea tuturor obiectivelor acestui proiect, am impus Pădurea Craiului în clubul select şi încă foarte restrâns al destinaţiilor ecoturistice din România. Ştim că mai avem mult de muncit până când vom reuşi să facem din această zonă frumoasă a Bihorului un loc de vacanţă preferat de români şi străini. Mizăm, în continuare, pe sprijinul partenerilor noştri de până acum, pe susţinerea autorităţilor locale şi pe interesul locuitorilor”, a declarat Paul Iacobaş, preşedintele C.A.P.D.D. Bihor.